Moeder toen en moeder nu, zwanger nu en zwanger toen

Moeder toen en moeder nu, zwanger nu en zwanger toen

Mijn dochter die niet zo goed geheimen kan bewaren verraste mij tijdens een BBQ met een mandje met babyspulletjes. Ze was ongeveer 2,5 maand zwanger. Ik was helemaal van slag en werd er even stil van.. We waren pas nog samen gaan winkelen in Rotterdam en ik had helemaal niets gemerkt. Ik moest wel enorm wennen aan het idee dat ik oma zou worden voor mijn gevoel was mijn dochter nog maar net uit huis. Gaande weg vond ik het spannend en was ik ook heel erg blij om het allemaal mee te mogen maken.

Ik was bijna vier maanden zwanger toen ik mijn moeder uitnodigde voor een kop koffie in het koffiehuis en haar vertelde dat zij oma werd. Ik was al 7 jaar uit huis dus mijn moeder dacht misschien in stilte wel waar blijft die zwangerschap. De roze zwangere wolk daar wilde ik zolang mogelijk op van genieten zonder dat ik allerlei goed bedoelde adviezen zou krijgen.
O, wat begrijp ik mijn moeder nu goed nu ik het zelf allemaal mee mag maken. Ik nam mij voor om de goed bedoelde adviezen aan mijn dochter voor mij te houden. Toch gaf ik ze af en toe ook al vroeg ze er niet om.

Mijn dochter was gedurende de zwangerschap lang, veel te lang, misselijk met overgeven erbij om een leuke zwangerschap te ervaren . De controles en echo’s bij de verloskundige werden verhoogd om de baby goed te kunnen volgen. Het weten dat je de verloskundige dag en nacht mag bellen als je lichamelijke klachten of vragen hebt geeft je gerust en veilig gevoel.

Ik ging één keer in de maand op controle bij de verloskundige. Ik las boeken over hoe een bevalling ging en schafte het boek van Dr Spock aan. En het kwam niet in mij op om de verloskundige te bellen als ik mij zorgen maakte om mijn zwangerschap. Waarschijnlijk waren de zorgen dan ook niet zo groot.

Dochter lief werd gedurende de zwangerschap een aantal keer opgenomen in het ziekenhuis vanwege het vele overgeven en stond er op dat ze wist welk medicijn er werd gegeven en informeerde of dit geen risico voor de baby meebracht. Als het om de baby ging zocht ze alles uit op internet en check dubbelcheck.

Ik volgde trouw alle adviezen op van de verloskundige en van Dr. Spock. Een enkele keer vroeg ik advies aan mijn moeder.
Opvoeden en verzorgen, Mam we geven Borstvoeding naar behoefte en we willen opvoeden volgens onvoorwaardelijk ouderschap.
We gaan wasbare luiers gebruiken en biologische producten, tweedehands meubeltjes, kleding speelmateriaal etc. Het liefst natuurlijke producten.
Mam ik neem een draagdoek , ergonomisch dragen en het is goed voor de hechting met je kindje.
We doen haar al vroeg op het potje want dan leert ze dat het iets is normaals is, en als ze op het potje zit dan hebben we samen een speel , rust of lees momentje dat is goed voor ons beide.
We doen een bed ritueel en ik gebruik geen geparfumerde verzorgingsproducten voor haar.
Vaste voeding bieden we aan volgens de Rapley methode.

Ik gaf na 2 maanden al flesbijvoeding en in de derde maand stapte ik op advies van CBarts volledig over op de fles
Wasbareluiers hingen ook bij mij aan de lijn, de hydrofiel en oogjesluiers. Als we gingen kamperen werd de auto afgeladen met wegwerpluiers en potjes voeding.

Ik vond het geweldig om nieuwe meubeltjes, kleertjes, speelgoed etc te kopen voor mijn baby.
Ik droeg mijn kind ook maar ik geloof niet dat het erg ergonomisch was. Met twee jaar begonnen we aan zindelijkheidstraining.
Fles voeding volgens het schema en later groente en fruit volgens schema. Vaak vers gekookt en ook wel eens uit een glazenpotje.
Voorlezen voor het slapen gaan en zwitsalproducten.

Onvoorwaardelijk ouderschap, je houdt toch onvoorwaardelijk van je kind dacht ik. Maar het houdt toch iets meer in dan ik dacht. Dus ging ik aan de slag op internet en zocht alles op, en de informatie die ik kreeg beviel mij wel.

Mijn dochter is nu één jaar moeder . Dat ene jaar is een groot leerproces geweest met vallen en opstaan maar ze is mileubewust, creatief, doet niet mee aan de wegwerpmaatschappij, geeft haar kind de ruimte om van alles te ontdekken, is zorgzaam en voedt haar kind met liefdevolle aandacht op in een gezellige omgeving.

Ook voor mij is het een leerproces. De wijze waarop mijn dochter haar moeder rol vervult en hoe zij zich persoonlijk ontwikkelt vind ik geweldig om mee te maken van dichtbij. Stiekem denk ik wel eens jij bent het product van mijn opvoeding, ik ben trots op mijzelf en heel erg trots op mijn dochter.