Van stresskip tot moederkloek

Het cliché is waar dat je echt niet kunt voorstellen, hoe het is om moeder te zijn en dat de werkelijkheid zo anders is, dan hoe je het verwacht had. Het is in werkelijkheid ook veel mooier, dan ik vooraf had kunnen denken en ik ben alleen maar dankbaar, dat ik mama mag zijn van mijn lieve zoontje.

Waar ik voor mijn zwangerschap van hot naar her rende zonder doel en in het weekend geen feestje wilde missen, ben ik nu iedere dag thuis, heb ik de keuken tot één van mijn favoriete plekken in het huis gemaakt en geniet ik van wat de dag mij brengt, ook als de dag eens niet zo loopt als gepland.

Er verandert een heleboel in je leven en bij sommige veranderingen had ik niets een stil gestaan. Hieronder volgt mijn top 10 “veranderingen als je moeder wordt”.

1. Uitslapen is verleden tijd
Of wat zeg ik (voldoende) slapen is verleden tijd. Waar ik voorheen minimaal 9 uur per nacht sliep, doe ik het nu af en toe met de helft (en dat is te zien ook).
Voorheen kon je bij wijze van spreken mijn huis steen voor steen afbreken, zolang je mijn bed liet staan, sliep ik gewoon door. Nu ben ik bij elk geluidje wakker! Of word ik wakker van een vingertje in mijn neus, oor of oog

2. Gezonder eten
Vanaf de dag dat mijn uk hapjes fruit en groente mocht proberen, heb ik het maken van verse babyhapjes tot een ware kunst verheven. Nu mag hij met de pot mee eten en kook ik nog steeds iedere dag vers. Wat een verschil met voor mijn zwangerschap. Toen sloeg ik het eten nog weleens over, at ik iets uit de magnetron of van dat restaurant met een grote gele M. Voor iemand koken is toch veel leuker!

3. Spontane dagjes weg vragen wat meer planning en organisatie
Je rent niet zomaar de deur uit om ergens naar toe te gaan, je hebt namelijk een hele waslijst aan benodigdheden met je mee. Van maxi cosi (inclusief kind) tot luiers, voeding, slabbetjes, kinderwagen, spuugdoekjes, noem het maar op en het moet mee. En dan moet je dus niet vergeten extra kleding mee te nemen voor ongelukjes, die juist altijd voorkomen wanneer je op pad gaat. Ik had natuurlijk wel gehoord, dat baby’s weleens spuitluiers hebben, maar dat kan toch nooit zo erg zijn, dacht ik. Tot ik met een lief klein glimlachend mannetje in een sushi restaurant zat en de poep letterlijk aan de bovenkant van z’n shirtje uit kwam. Daar zat ik dan met alleen een schone luier…. Oops!

4. De wasmachine draait overuren.
Het is echt zo, de wasmachine staat iedere dag aan en als dat niet het geval is hangt er wel een verse lading kleding aan het wasrek. Niet alleen met kleding van mijn kleine uk, maar ook zelf blijf ik niet langer dan een uurtje schoon sinds ik mama ben. Om het nog maar niet te hebben over de spuugdoekjes, handdoeken en slabbetjes. Ik heb het opgegeven, eten doen wij gewoon lekker alleen in een rompertje of blote buik.

5. Ik koop niet zo makkelijk meer kleding voor mezelf, ik koop veel liever kleding voor mijn kindje.
Kleding shoppen voor mijzelf blijft leuk, maar liever koop ik kleding voor mijn kindje. Met als resultaat, dat die kleine uk nu al een grotere garderobe heeft dan ik. Het voordeel is wel dat ik nu iets minder wasjes kan draaien (met de nadruk op iets).

6. Emotionele incontinentie
De eerste weken na mijn bevalling begon het al ‘kraamtranen’. Gewoon zomaar opeens moest ik huilen. Waarom?! Geen idee. Maar het is niet meer gestopt. De eerste keer logeren, de eerste keer kruipen, de eerste stapjes en daar waren ze weer… tranen. Een emotioneel programma op tv, een kalfje dat geboren wordt, net als je langs rijdt, het houdt niet op, waterlanders.

7. Ik ben nog nooit zo verliefd geweest!
Toen ik zwanger was ontstond er een onvoorwaardelijke vorm van liefde, die met de minuut hechter werd. Zodra mijn kindje geboren werd, was ik op slag verliefd. Het voelde als liefde op het eerste gezicht en zo voelt het nog steeds. Voorlopig geen andere man in mijn leven dan hij.

8. Een lange douche, wat is dat?
Een lange ontspannen douche om wakker te worden en om mij voor te bereiden op de dag is een verre herinnering. In plaats daarvan ren ik onder de douche door en ben ik blij als ik het ook nog red om mijn haar te wassen

9. Niets doet mij nog walgen
Ik kon het mij nooit voorstellen, hoe doen die moeders dat toch. Maar nu doet ik hetzelfde. Poep aan mijn handen, de snottebellen zijn neus halen, overgeefsel van mijn kleding halen, zolang het van mijn eigen uk is, doet het mij niets! Ehm dat van andere kindjes vind ik nog steeds smerig

10. Geduld is een schone zaak
Ik ben best ongeduldig van aard. Nu is dat natuurlijk niet zomaar weg, maar als ik moet wachten omdat mijnheer zelf wil lopen en wij dus een uur doen over een stukje dat hooguit 5 minuten lopen is. Of als ik hetzelfde boekje voor de honderdste keer voor moet lezen, ik doe het met plezier.

Het moederschap heeft mij veranderd, daar ben ik blij mee. Ik had het voor geen goud willen missen en kan mij nu geen leven zonder mijn kindje meer voorstellen. Heeft het moederschap jou ook veranderd? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.